Svensk åsikt om städhjälp

Många i Sverige har en åsikt om att man har städhjälp, och ofta är den negativ. Det kan hända att det blir en konstig stämning ibland folk om man talar om att anlita en städhjälp. Det liksom sticker i ögonen på folk och känns provocerande. Varför städar hon inte själv det kan ju alla?!

Förlegade tankar

Det är gammalmodigt och förlegat att tänka att det är bara rika som har råd med städhjälp och att det blir som förr när det fanns pigor och det var herrskap och tjänstefolk. På den gamla tiden fick ju den här sortens arbetare mycket dåligt betalt knapp nåt alls, men många tyckte att de fick ett bättre liv när de fick tak över huvudet och gratis mat det räckte för många då. Synen på städhjälp har blivit lite uppskruvad folk verkar tro att städhjälpen blir som pigor, och så är det ju inte alls.

Synen på städyrket

Många som arbetar som städhjälp märker ju av och upplever att människor ofta ser ner på deras yrke. Ok de kanske inte är högutbildade, men många tycker själva att det är ett bra och relativt fritt arbete och har dessutom oftast bra villkor. Det börjar också söka sig fler och mer män till detta yrke. Vilket är bra för tillväxten och även jämlikheten och att allt fler får jobb. Då frågar vi oss – varför är det då värre att anlita städhjälp än att anlita en hantverkare? Många tänker – jo för att toan kan jag ju inte fixa själv men städa kan ju alla! Men kan, vill, hinner man göra städningen själv? Det måste ju vara upp till var och en vad man prioriterar att lägga sina pengar på. I de flesta andra länder är det ingen som tycker att det är konstigt om man har hjälp så varför denna gammalmodiga syn? Nu för tiden är det ju ett etablerat yrke.

Klassfråga?

Inte nu längre, är man en familj med två inkomster så har man råd och särskilt nu efter att RUT-avdraget infördes. Denna bransch har fullkomligt exploderat efter det avdraget kom och det är ju perfekt många fler som behöver hjälp i hemmet har råd med det plus att en väldig massa människor har fått arbete. Sluta upp med att se ner på städyrket det är ju diskriminering, när de som arbetar själva är glada, stolta och nöjda!