Tänka på vid flytt från en lägenhet

Flyttstädning

Själva städarbetet och packning är kanske det viktigaste oavsett om du använder en flyttfirma eller flyttar allting själv. Här är några saker att tänka på.

 

Märk upp

Märk upp allting du packar ihop. Så du vet exakt vilket rum du(eller flyttfirma) ska ställa lådorna. Uppackning kommer bli otroligt mycket smidigare, och roligare för den delen. På kartonger skriver du bäst med en spritpenna och försök skriva på fler än en sida av kartongen så du inte behöver vända på den för att hitta markeringen. För möbler rekommenderar vi färgade post-its men sätt en extra tejp-bit så de inte ramlar av. Olika färger för olika rum så kommer det gå absolut smidigast.

 

Kasta saker

Ja du läste rätt, utnyttja det här ögonblicket till att rensa. Släng allt du inte behöver så är det ytterligare saker som inte behöver fraktas eller bäras upp i en ny bostad och packas upp. Du kan givetvis sälja saker eller ge bort till vänner eller välgörenhetsorganisationer också.

 

Emballage

När du packar allting i kartongerna så se till att de är robusta och klarar av mindre smällar samt att handtagen inte går sönder(hjälper att inte packa för tungt också). Köp också gärna in bubbelplast, det är något som folk glömmer och man tänker att det räcker med tidningspapper för porslinet och flyttfirmor i stockholm. Tidningspapper räcker faktiskt för porslinet, men du vill definitivt ha bubbelplats för att slå in vassa hörn på soffbord eller för att skydda tavlor och annat där tidningspapper helt enkelt inte duger. Både för att skydda möbeln men också för att inte riva upp en tapet eller repa en dörrkarm påläggen ur gamla lägenheten eller påväg in i den nya. En flyttfirma brukar oftast förse dig med kartonger om du väljer att gå den vägen.

 

Rengöring

När du flyttar så vill du lämna det fläckfritt efter dig av respekt för de nya ägarna/hyresgästerna. Bra för karman men också för att du inte ska åka på någon avgift då flyttstäd alltid är ett krav hos fastighetsägare.

 

Material

Se till att du har det städmaterial som behövs för att genomföra din flyttstädning. Det innefattar trasor, toalettborste, fönsterskrapa, dammsugare samt rengöringsmedel(ugnsrengöring, hällrengöring, diskmedel, fönsterputs golvrengöring). Vill du få bäst finish bör du också investera i en flyttfirma stålull och avkalkningsmedel/propplösare för avlopp.

 

Metodik

Se till att börja med rätt saker först. I regel börjar man med fönster och stora enheter som spisfläktar och liknande. En tumregel är att alltid städa uppifrån och ner. Det är ingen idé att dammsuga golvet eller torkat av bänkarna i köket om du inte dammat av skåpsluckorna först.

 

Flyttfirma

Om du mot förmodan inte orkar göra ovanstående(vem kan klandra dig) så gör du rätt i att överväga en flyttfirma, det kommer vara bästa investeringen i din flytt. Den sinnesro du kommer uppnå är i sig värt pengarna. Men framförallt kommer en flyttfirma ta bättre hand om dina saker, det är mindre chans att någon kartong blir mosad eller din favoritsoffa rivs upp mot dörrkarmen. En flyttfirma brukar också alltid erbjuda flyttstädning så se till att få det gjort på samma gång. Istället för att du spenderar dagar och ibland veckor på att hantera din flytt när en flyttfirma gör det på ett par timmar.