Flytta – En checklista vid flytten

Vid en flytt ska allt från adressändring ordnas till flyttfirma bokas. Här följer en checklista med fokus på själva flyttdagen.

  • Ska du ha flyttfirma?

I en checklista av den oberoende tidningen Villaägarna finns ”Flyttfirma” som en enskild punkt. De lyfter då upp att man enbart bör anlita en flyttfirma om detta företag följer branschorganisationens regler i Bohag 2010. Ett dokument som är sammansatt av dessa organisationer tillsammans med Konsumentverket.

Utöver denna kontroll pekar de även på att en flyttfirma måste ha yrkestrafiktillstånd eftersom bohaget som flyttas annars inte behöver vara skyddat genom gällande försäkring.

  • Kontrollera RUT-avdraget

Det finns ett flertal företag som kan anlitas för att flytten ska gå lätt och enkelt. Men oavsett om en flyttfirma eller ett städbolag anlitas så bör du kolla upp om du har rätt till RUT-avdrag. Det är lätt att utgå ifrån att RUT-avdrag alltid får dras av och därmed räknar man med det pris som i så fall uppstår. Men har du gjort stora ROT-avdrag tidigare under året kan avdragsrätten vara full. Den totala summan för RUT och ROT under ett kalenderår får nämligen maximalt uppgå till 50 000 kr. Av denna summa får som mest 25 000 kr vara RUT-tjänster.

  • Släng, Sälj, Ge bort

Börja med packningen lång tid i förväg. Då har du tid att rensa, slänga bort och ge bort saker. Passa på att lägga undan saker du kan sälja. På detta sätt får du både rensat i hemmet och kan glädja andra genom att ge bort eller sälja bort saker. Dessutom underlättar det kommande jobbet med flytten då det innebär ett antal flyttlådor mindre.

Har du inte behov att få pengarna själv kan second hand-butiker kontaktas. Dessa kommer gratis med jabeexpress flyttfirma stockholm ut och hämtar kläder, möbler m.m. så länge det är relativt bra skick. Dessa säljs sedan och pengarna går till välgörande ändamål.

  • Packa i god tid – men inte för tungt

Hellre ett par flyttlådor för mycket än ett par med riktigt tungt innehåll. Det är enkelt att packa ner alla sina böcker i en låda – men det blir extremt tungt. Blanda därför innehållet. I de lådor du tänkt ha böcker kan du ha hälften böcker och hälften täcken, kuddar m.m.

  • Spara mattor och filtar till flytten

Kom ihåg att inte packa ner mattor, filtar och täcken som du inte är rädd om. Dessa bör finnas lättillgängliga under flyttdagen. Då kan de skydda möbler i släpvagnen eller lastbilen. Har du tänkt ta hjälp av flyttfirma har de däremot med sig all denna utrustning.